Business Case

Taaktuner: Taakdruk aanpakken!

Achtergrond Maarten de Winter

Maarten de Winter (1962) is Rotterdams econoom en autoriteit op het terrein van organisatiebesturing en werkdrukaanpak. Hij is een graag gezien spreker op bijeenkomsten en congressen. In zijn boek Het sjoelbaksyndroom deelt hij zijn innovatieve gedachtegoed over management en de noodzaak van de aanpak van werkdruk.

Werkdruk komt voort uit verwachtingen: van boven, van buiten en van binnen. Ook organisaties worden bestuurd op basis van verwachtingen en verantwoordelijkheden voor het realiseren daarvan. De Taaktuner is een interactieve internetapplicatie die individuen en organisaties concrete handvatten biedt om de verwachtingen en de schaarse tijd inzichtelijk te maken. Wie dit inzicht heeft, kan de verwachtingen en prioriteiten bespreekbaar maken.

Zo kan iedereen verantwoordelijkheid dragen voor zichzelf en leidinggevenden tevens voor hun medewerkers. Maarten de Winter bedacht de Taaktuner. Een unieke tool om werkdruk hanteerbaar te maken en te werken aan betere organisaties.

De casus

De ontwikkeling was technisch gezien uniek en complex, maar er lag al wel een werkend prototype. De uitdaging was vooral om een gebruikersvriendelijke applicatie te maken met een heldere businesscase, risico’s en terugverdienmodel binnen een beperkt budget. Intensieve gesprekken volgde. Dit mondde uit in een partnership.

Als werkwijze is er voor gekozen om te starten met een interaction design dat iteratief tot een definitief ontwerp heeft geleid. De vrijheid die ontwerpers nemen leidde tot stevige uitdagingen om de realisatie binnen de afgesproken marges te realiseren. Hierdoor is er wel een zeer gebruiksvriendelijke en intuïtieve tool ontwikkeld.

taaktuner met schaduw

Het resultaat van Carthago ICT

Zo werkt het:

 

1. De gebruiker voert zijn of haar persoonlijke situatie in:
De beschikbare tijd: contracturen, overwerk, verloven, opleiding e.d. en de onvoorspelbare capaciteitsvraag. De tijd die wordt besteed aan herhalende taken en de tijd die wordt besteed aan eenmalige taken.

 

2. De Taaktuner ordent deze gegevens tot een helder dashboard met grafische informatie en geeft inzicht in de individuele werkvoorraad: in werkdrukpieken en –dalen, in de beloofbaarheid (haalbaarheid) van verwachtingen. Ook doet de taaktuner voorstellen voor haalbare deadlines, om onvoorspelbare capaciteitsvraag op te vangen en om meer gefocust aan de slag te gaan. Het dashboard toont de actuele situatie van enkele collega’s en een helikopterview over het hele team. Ieder teamlid krijgt inzicht om bij te dragen aan effectieve beslissingen over de werkvoorraad. De Taaktuner ondersteunt de dialoog met inzicht in de effecten van voorgenomen of besloten maatregelen.

Gericht op meerwaarde

De Taaktuner wordt inmiddels meer en meer ingezet in organisaties waar de complexiteit hoog is en de verantwoordelijkheid van medewerkers moet worden versterkt om bestuurbaar te blijven.
De Taaktuner heeft al geleid tot een bijzondere meerwaarde. Die praktijkresultaten geven vertrouwen en ook inzicht hoe met nieuwe analysefuncties de effectiviteit van de dialoog nog verder kan worden versterkt.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op met Vincent.

Vincent Stinesen

Vincent Stinesen
+31 (0)6 53650488
stringBack to Top