Spyware betekenis

Spyware is een vorm van malware die (zonder weten van de gebruiker) op een computer geinstalleerd word door een kwaadwillend persoon. Deze vorm van cyber criminaliteit kan een hoop schade veroorzaken. Het doel is namelijk om zoveel mogelijk gevoelige informatie te verzamelen over de gebruiker wiens computer geinfecteerd is.

Zo kan spyware bijvoorbeeld bijhouden welke sites het slachtoffer bezoekt en welke persoonlijke gegevens het slachtoffer invoert op deze site. Je kan je voorstellen dat dit erg onwenselijk is wanneer je bijvoorbeeld de website van jouw bank bezoekt om een betaling te doen.

De verschillende soorten

Spyware komt in verschillende vormen voor. Zo heb je programma’s die enkel en alleen vastleggen in een logboek wat jij typet en dit naar de hacker verzenden. Er zijn ook programma’s die verder gaan dan dit en bijvoorbeeld ook het scherm of de webcam van het slachtoffer vastleggen en doorsturen.

Hoe komt het op jouw computer?

Ondanks dat het natuurlijk erg onwenselijk is dit soort programma’s op je computer te krijgen gebeurt dit toch bij veel mensen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Een veelvoorkomende manier is door het mee te laten downloaden met gratis software van het internet. Zonder dat je het weet wordt dan niet alleen het programma wat je download geinstalleerd, maar ook de spyware. Maar ook via emails met linkjes naar verkeerde websites kan het op je computer komen. Om deze reden is het erg belangrijk om alert te zijn waar je wel, maar vooral niet op klikt in emails van onbekende.

Hoe verwijder je het?

Wanneer je computer eenmaal geinfecteerd is wil je er graag van af natuurlijk. Maar ook dit weten de hackers. Het is om deze reden dus belangrijk om legitieme software te gebruiken om spyware te verwijderen. Een aantal programma’s die je hier voor kan gebruiken zijn: malwarebytes anti-malware (gratis) of commerciele programma’s zoals Norton of McAfee (betaald).

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is de beste manier om spyware tegen te gaan. Installeer daarom altijd een goede anti-virus software en zorg dat je computer altijd up-to-date is. Wees ondanks deze voorzorgsmaatregelen ook altijd zelf alert op wat je wel of niet opent en download.

Gerelateerde content: