PHP status

kobu-agency-67L18R4tW_w-unsplash

PHP is een alombekende scripttaal waarmee veel software ontwikkelaars hun carrière mee beginnen. Het is een taal waarmee het vrij eenvoudig is een webapplicatie te ontwikkelen. In combinatie met HTML en CSS heeft menigeen een applicatie ontwikkeld in het verleden. Doorgewinterde ontwikkelaars geven vaker de voorkeur aan andere talen zoals Java, .Net of Javascript op dit moment. Wat is de PHP status in 2018? Moeten we dit gebruiken en wordt het nog veel gebruikt?

Om te beginnen: Ja, PHP wordt nog veel gebruikt. Bij ruim 30% van alle websites wordt gebruik gemaakt van PHP op dit moment. Van de top 10.000 websites maakt 33,3% gebruik van PHP en van de top 1.000.000 websites gebruikt 32,4% PHP (https://trends.builtwith.com/framework/PHP). PHP wordt onder andere gebruikt bij grote websites als flickr.com, usa.gov, facebook.com en yahoo.com. Maar ook in Nederland wordt het veel gebruikt, onder andere bij Ziggo (ziggo.nl), de Universiteit van Leiden (leidenuniv.nl) en de gemeente Delft(delft.nl).

Er zijn veel tegenstanders van PHP die de taal ongeordend en niet gestructureerd vinden. Daarnaast wordt er in PHP gebruik gemaakt van dynamische type checking in plaats van statische type checking dat gebruikt wordt in talen als C# en Java. Een voordeel van statische type checking is dat ‘type’ fouten op compile time al naar voren komen. Andere nadelen van PHP ten opzichte van Java en C# zijn: niet memory safe, PHP is een interpreted taal en PHP heeft niet veel concurrency mogelijkheden.

Quote:
“PHP isn’t so much a language as a random collection of arbitrary stuff, a virtual explosion at the keyword and function factory” Oprichter Stack Overflow (Jeff Atwood)

Voordelen

De voordelen van PHP zijn dat er een grote usergroup is en dat er veel goede frameworks beschikbaar zijn. PHP is verder relatief makkelijk te leren en is stukken sneller geworden met de release van PHP 7 in vergelijking met PHP 5. Met de release van PHP 7 is er onder andere de functionaliteit bijgekomen dat return types en scalar types gedeclareerd kunnen worden. Daarmee krijgt PHP een veel volwassener karakter.

Er zijn veel PHP frameworks beschikbaar en veel van deze worden gebruikt voor professionele applicaties. Sinds 2012 is een tendens te zien dat het populairste framework toendertijd(het Zend Framework) afneemt in interesse. Op dit moment is Laravel het meest gebruikte PHP framework. Dit is ook te zien aan het aantal zoekopdrachten.

Conclusie

Laravel biedt veel voordelen zoals het goed organiseren en structureren van bestanden en code. Het is mogelijk om snel een applicatie te bouwen. De documentatie is erg goed. Het biedt ORM functionaliteit en het heeft sterke encryptie packages aan boord. Ook unit testing wordt gesupport en het maakt gebruik van een Model View Controller(MVC) architectuur. Kortom de moeite waard om eens te overwegen in een nieuw (pilot-) project.

Toch zien we voor professionele enterprise applicaties dat Java en C# wel de mainstream talen zijn. Voor kleine applicaties is naast PHP ook Javascript een goed alternatief op dit moment. Het gebruik van serverside programming in bijvoorbeeld Node.js zien we steeds meer. Maar voor stabiele, veilige en vooral toekomstbestendige applicaties blijven Java en C# toch voorop lopen. De status van PHP is dat er op dit moment nog steeds veel gebruik van wordt gemaakt.

Onderwerpen

Delen
Share on linkedin
Share on email
Andere items uit onze kennisbank:
How to
De voordelen van co-development

Wat zijn de voordelen van ontwikkelen door middel van co-development? Als het om softwareontwikkeling gaat wil je misschien niet alles uit handen geven. Zeker niet als je zelf ook goede ontwikkelaars in huis hebt. Anderzijds mis je soms net de juiste expertise of capaciteit om een project optimaal uit te voeren. Hoe mooi zou het zijn als jouw eigen mensen optimaal worden ingezet en daarbij ook nog hun kennisniveau kunnen verhogen?

Verder lezen »
Whitepaper
SAST Tools vergelijking

SAST tools vergelijken? Download ons whitepaper! Om een softwareapplicatie te scannen op security kwetsbaarheden middels een security scan kan gebruik gemaakt worden van zo geheten

Verder lezen »
Software developer (senior)
Ben jij een softwareontwikkelaar pur sang en wil je écht de kans krijgen om verder te groeien in kennis en functie? Haal jij energie uit het delen van jouw expertise, het coachen van collega’s en wil jij het verschil maken voor onze opdrachtgevers? Dan ben je bij ons aan het goede adres!
Java developer (junior)
Is software development helemaal jouw ding, ben je net klaar met je IT-opleiding of minder dan 3 jaar aan het werk? Dan zijn wij opzoek naar jou. Carthago biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden en veel ruimte om te leren. Wat nog meer? Ontdek het in deze vacature!
Software developer (medior)
Krijg je geen genoeg van nieuwe softwaretechnieken en wil je hard groeien als professional? Zoek je afwisseling, uitdaging en een gezellige organisatie? Dan zoeken wij jou! Carthago biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden en veel ruimte om te leren. Wat nog meer? Ontdek het in deze vacature!
Traineeship Fullstack developer
Is software development helemaal jouw ding, ben je net klaar met je IT-opleiding of minder dan 2 jaar aan het werk? Start dan met onze Traineeship. Je wordt on-the-job getraind en na één jaar mag jij jezelf Fullstack Developer noemen!
Fullstack developer
Krijg je geen genoeg van nieuwe softwaretechnieken en wil je hard groeien als professional? Zoek je afwisseling, uitdaging en een gezellige organisatie? Dan zoeken wij jou! Carthago biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden en veel ruimte om te leren. Wat nog meer? Ontdek het in deze vacature!

Werken bij Carthago ICT

Benieuwd wat Carthago voor jou kan betekenen?

Carthago ICT maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je hiermee akkoord gaat. Lees meer.