3 Essentiële punten om software op te testen

Software testen is een noodzakelijk onderdeel van het proces van softwareontwikkeling

Zo wordt er tijdens het testen van de software gekeken of alles zo functioneert zoals aan het begin van het proces bepaald is. Ook is het mogelijk om te testen op de gebruiksvriendelijkheid van software om een fijne ervaring voor de gebruiker te waarborgen. Maar ook het testen op veiligheid van de software wordt steeds belangrijker.

Het testen van de gemaakte applicaties is een onminsbare stap in onze softwareontwikkeling. Hierdoor wordt duidelijk of alles technisch en functioneel werkt naar alle wensen.  De drie manieren waarop dit kan zijn:

• Functioneel
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Veiligheid

software testen

Functioneel software testen

Een nieuwe applicatie testen is noodzakelijk omdat onze klanten verwachten dat de nieuwe applicatie goed werkt. De software moet goed functioneren en medewerkers moeten er goed mee kunnen werken. Door een applicatie te testen worden bugs en errors uit de applicatie gehaald, wordt er gekeken of de applicatie aan alle wensen voldoet en leren medewerkers vooraf de applicatie al kennen. De applicatie wordt getest door verschillende testers, de bevindingen worden helder gemaakt, deze bevindingen worden verbeterd en vervolgens opnieuw getest.

Als alles uitvoerig getest is kan de applicatie live! Deze livegang is lang niet zo spannend meer als wanneer de applicatie niet uitvoerig getest is.

Gebruiksvriendelijkheid

Wanneer software wordt ontwikkeld is het logischerwijs voor de ontwikkelaar duidelijk hoe de software werkt. Hij weet immers precies waar alles staat en wat de werking is.

Dit wil niet zeggen dat de eindgebruiker van de software dit ook allemaal snapt en weet te vinden. Maar dit is wel de persoon die uiteindelijk het meest met de software te maken zal gaan krijgen. Om een prettige gebruikservaring te realiseren is het van belang om ook de eindgebruiker in gedachte te houden tijdens de ontwikkeling van software.

Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het opstellen van een persona alvorens er aan de development van de software wordt begonnen. Wanneer de software (deels) al ontwikkeld is kunnen de UX specialisten van Carthago meekijken middels een ux expert review waar optimalisatie mogelijk is voor de eindgebruiker.

Software testen op veiligheid

Ook de veiligheid van de software is een punt waar veel aandacht aan besteed dient te worden.

Het is van groot belang dat de data in de software alleen gebruikt kan worden door de software en de rechtmatige gebruikers zelf. Om dit te garanderen is het van belang om tijdens de ontwikkeling van software al ”veilig te ontwikkelen”. Om meer kennis rondom veilig ontwikkelen in huis te halen is het mogelijk om deel te nemen aan een training secure programming bij Carthago. Hier worden de laatste standaarden rondom het veilig ontwikkelen aangeleerd door de professionals van Carthago.

Ook is het mogelijk een bestaande applicatie te laten testen middels een whitebox of blackbox pentest.

De klanten die je voorgingen:

Software testen door Carthago

Wij testen iedere applicatie die wij maken uitvoering om erachter te komen of alles werkt zoals wij afspreken met de klant. Hierbij houden onze softwareontwikkelaars alle eisen en wensen van de klant goed in de gaten. De ontwikkelaars zorgen mede hierdoor voor geen onaangename verrassingen achteraf. Het uitvoeren van deze tests vraagt om specifieke expertises van onze ontwikkelaars. Dankzij ons Talent en Expertise programma zijn al onze ontwikkelaars op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom het ontwikkelen van maatwerk software. Onze ontwikkelaars volgen cursussen en blijven in contact met collega’s om zo te leren over de laatste ontwikkelingen.

Software laten maken door Carthago? Dan ben je dus verzekerd van:

• Software die functioneert (zoals afgesproken)
  • Software die gebruiksvriendelijk is
  • Software die veilig is

Zien wat Carthago ICT voor jou kan betekenen? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in!