Hoe zorg je voor een veilig wachtwoord?

Nationale check je wachtwoord dag (24 november)

Een veilig wachtwoord, waar moet die aan voldoen? Dat is waar het vandaag, 24 november om draait op ”nationale check je wachtwoord dag”. De website Tweakers heeft deze dag in 2014 in het leven geroepen om bewustwording te creëren over het belang van sterke wachtwoorden.

Dit omdat uit onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders op een onveilige manier met hun wachtwoorden omgaan. Dit door bijvoorbeeld wachtwoorden te kiezen die makkelijk te raden zijn, of hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken te gebruiken.

Nederlanders gebruiken onveilige wachtwoorden, ondanks megahacks

Ondanks vele grote hacks en datalekken die vaak breed in het nieuws worden besproken leid dit bij de gemiddelde Nederlander niet tot veiliger wachtwoordgebruik.

• Zo gebruikt 3 op de 5 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten
    • Dit leid er toe dat 2 op de 5 Nederlanders maar 1 tot 4 verschillende wachtwoorden hanteren op het internet
    • Ondanks dit slordige wachtwoord gebruik maken 1 op de 2 Nederlanders zich wel eens zorgen om gehackt te worden

(bron onderzoek: DirectResearch & Tweakers, 2016)

Hoe zorg je voor een veilig wachtwoord?

Maar hoe moet het dan wel? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waar je vandaag nog mee aan de slag kan gaan:

Verander je wachtwoord

Om te beginnen: verander je wachtwoord! Alleen op deze manier kan je onderstaande tips toepassen. Door je wachtwoord (regelmatig) aan te passen verhoog je de veiligheid van jouw accounts. Let hierbij wel op dat je bij elke website een ander wachtwoord hanteert. Dit zodat wanneer jouw wachtwoord onverhoopt toch uitlekt de hackers niet direct toegang hebben tot al jouw accounts.

Opbouw van een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord bestaat uit verschillende soorten kleine, grote letters in combinatie met cijfers en bijvoorbeeld symbolen zoals @ / ! / # / * etc.

Hierbij geld: hoe langer het wachtwoord hoe beter!

Je bent snel geneigd wachtwoorden in te stellen die makkelijk te onthouden zijn. Je verwerkt bijvoorbeeld je geboortedatum, naam van familie, naam van een huisdier of bijvoorbeeld de naam van je favoriete sport club in het wachtwoord. Doordat dit wachtwoord voor jou makkelijk te onthouden is, is die voor hackers makkelijk te kraken. Je geboortedatum kunnen ze bijvoorbeeld op je Facebookpagina makkelijk opzoeken.

Wachtzin in plaats van wachtwoord

De naam wachtzin doet misschien niet direct een belletje bij je rinkelen, alhoewel dit wel een goede oplossing is om een sterk wachtwoord te maken en te onthouden! Een wachtzin is namelijk lang (wat een goed wachtwoord moet zijn) en hierdoor een stuk moeilijker te kraken dan alleen je geboortedatum in cijfers!

Maak gebruik van een password manager

Zoals gezegd is een wachtwoord wat je zelf kan onthouden per definitie minder sterk dan een ingewikkeld wachtwoord. Echter is voor veel mensen de reden om dit niet te doen dat je deze wachtwoorden zelf niet kan onthouden. Hier is een oplossing voor, namelijk: een password manager. Met een password manager, ook wel wachtwoord kluis sla je al jouw wachtwoorden gemakkelijk op. Vaak kan deze kluis ook sterke wachtwoorden genereren zodat je helemaal goed beveiligd bent. Deze kluis wordt met encryptie opgeslagen en beveiligd waardoor dit een stuk veiliger is dan wachtwoorden op te slaan in een word of excel bestand. Wel is het aan te raden om voor de inlog van deze kluis twee factor authenticatie te gebruiken.

Gebruik twee factor authenticatie

Wanneer hackers je sterke wachtwoord als nog weten te kraken kan twee factor authenticatie uitkomst bieden. Doordat je niet alleen een wachtwoord nodig hebt, maar op datzelfde moment ook nog een extra code is je account een stuk beter beveiligd. De hacker zal dan EN je wachtwoord moeten weten EN toegang moeten hebben tot jouw twee factor authenticatie methode.

Binnen twee factor is er vaak de mogelijkheid gebruik te maken van de app: authenticator van Google of om een code via SMS te ontvangen.

software naar een hoger niveau

De veiligheid van jouw bedrijf naar een hoger niveau brengen?

Het hanteren van veilige wachtwoorden is een goede eerste stap! Motiveer je medewerkers dit te doen, door ze deze blog door te sturen:

Facebook
    LinkedIn
    WhatsApp
    Email
    hoe zorg je voor een veilig wachtwoord?