Bijna drie keer zoveel gevallen van cybercrime in 2022

Bijna drie keer zoveel gevallen van cyber crime in 2022 als voor coronapandemie, dat is waar NU.nl en diverse andere kranten mee kopte 18 januari jl.. 

De stelling: criminaliteit vindt steeds vaker online plaats. Niet gek, aangezien we steeds actiever zijn online. 

Waar in 2019 de politie nog 4715 gevallen vastlegede van cybercrime is dit uitgegroeid naar 13.949 gevallen in 2022. Alhoewel dit net iets minder dan de 14.171 in 2021 zijn dit alsnog: duizelingwekkende getallen. 

cybercrime

Verandering in werkwijze van hackers

Deze grote stijging is mede veroorzaakt in het feit dat de manier waarop het gebeurt steeds meer divers en geraffineerder aan het worden is. Waar je eerst veel ransomware en spyware aanvallen zag gebruiken de hackers steeds meer vormen van social engineering. Bij deze vorm van hacking speelt de hacker vooral in op de (vaak) zwakste schakel binnen de IT Security; de mens. 

Door de grote toename in cybercrime hebben bedrijven zich namelijk vaak beter gewapend tegen de aanvallen van hackers. Om systemen binnen te komen wordt hierdoor steeds lastiger voor de hacker. Althans; op de ‘’ouderwetse’’ manier wel. Om deze reden hebben de hackers hun aanvallen verandert en spelen ze steeds meer in op de mens. Om dit te voorkomen is bewustwording van dit gevaar onder jouw medewerkers de belangrijkste stap. 

Cybercrime kan vergaande gevolgen hebben

Dat het steeds belangrijker is om de IT Security op orde te hebben ervaarde ook de Britse Royal Mail die begin dit jaar slachtoffer is geworden van een cyberaanval. Hierdoor konden klanten van dit Britse bedrijf geruime tijd geen internationale pakketten versturen. 

Hoe is het met de online veiligheid binnen jouw organisatie? 

Het wordt dus met de dag belangrijker om de online veiligheid voor jouw organisatie op orde te hebben. Wij zien in de praktijk dat het vaak een flinke uitdaging is om dit op orde te krijgen. Wij helpen al diverse organisaties binnen verschillende branches met hun online veiligheid.  

De eerste stap naar een betere online veiligheid is het in kaart brengen van de huidige situatie.

De Security Scan van Carthago

Dit kan middels onze Security Scan. Deze Audit van de online veiligheid van jouw bedrijf biedt jouw inzichten in de huidige staat, wat er goed gaat, maar vooral ook wat er beter kan!

Bron:

NU.nl. (2023, January 18). Bijna drie keer zoveel gevallen van cybercrime in 2022 als voor coronapandemie. https://www.nu.nl/tech/6247440/bijna-drie-keer-zoveel-gevallen-van-cybercrime-in-2022-als-voor-coronapandemie.html

cybercrime

Samenvatting:

Wapen je organisatie tegen cybercrime door middel van bewustwording.

Onderwerpen

Delen of later verder lezen?