Disruptie in bedrijfsprocessen door cyberaanval

Ransomware-aanval op Royal Mail raakt tal van Britse bedrijven

Een ransomware aanval is iets wat je kosten wat kost wilt voorkomen, zo is ook deze maand weer gebleken bij de Britse Royal mail. Het britse bedrijf is op 10 januari 2023 geraakt door een ransomware aanval en de schade die dit heeft veroorzaakt is enorm. 

Door de aanval is op het moment van schrijven van deze blog (17-01-2023) al een week lang niet mogelijk om post en pakketten via het britse postbedrijf te versturen naar internationale bestemmingen. De aanval heeft namelijk de machines versleuteld die gebruikt worden voor het printen van verzend labels naar internationale locaties. 

gevolgen cyberaanval
Bron: AD.nl

Het gevolg? Verschillende bedrijven die hun internationale pakketten versturen met royal mail ervaren hevige gevolgen van deze aanval. Naar schatting zijn er momenteel een half miljoen pakketten die niet verzonden kunnen worden. Dit met negatieve recensies en schadevergoedingen voor de bedrijven tot gevolg. Ook hekelen deze klanten het uitblijven van verdere informatie en updates van het bedrijf. 

Beveiliging zo sterk als de zwakste schakel

Moraal van het verhaal? We hebben het al vaker gezegd maar hier ook weer enorm relevant: je beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Het wegvallen van 1 schakel in deze Britse keten heeft namelijk tot enorme gevolgen geleid. 

Het in kaart brengen van je eigen beveiliging wordt steeds belangrijker. Maar ook de beveiliging van je partners in jouw supply chain is dus van groot belang en mag niet worden vergeten.

Het waarborgen van deze beveiliging kan onder andere door je organisatie ISO 27001 te laten certificeren. Een goede eerste stap naar deze certificering is het in kaart laten brengen van de huidige veiligheid.

jezelf wapenen tegen cyberaanvallen

Je wilt kosten wat kost voorkomen dat hackers bij jouw bedrijf binnen kunnen komen. Vaak worden deze preventieve maatregelen met het oog op het voorkomen van een datalek uitgevoerd. 

Maar ook een ransomware aanval is een potentieel gevaar wanneer je online veiligheid niet op orde is, zo is in het geval van de Royal Mail weer gebleken. 

Disruptie in bedrijfsprocessen door cyberaanval

Zo kunnen we concluderen dat wanneer je getroffen wordt door een cyberaanval (in dit geval in de vorm van ransomware) dit enorme gevolgen kan hebben. Niet alleen het getroffen bedrijf is slachtoffer, ook de bedrijven die afhankelijk zijn van het getroffen bedrijf worden geraakt. 

Het is niet alleen van belang om de bedrijfskritische processen goed te beveiligen, maar ook alle zaken rondom deze processen. In de praktijk zien we namelijk vaak dat hackers binnenkomen bij dergelijke processen via een achterdeur waar de beveiliging niet op orde is. 

Je online veiligheid verbeteren begint met bewustwording. Deze bewustwording realiseren wij aan de hand van onze security scan. Met de scan geven we jou inzicht in wat er goed gaat en wat er beter kan rondom jouw online veiligheid. 

security scan rapport

Kunnen hackers bij jouw organisatie binnenkomen?

Hoe is het gesteld met de online veiligheid van jouw organisatie? Dat brengen we graag voor je in kaart middels onze security scan.

Geraadpleegde bronnen

Buitenlandredactie. (2023, 13 januari). BBC: Russische hackers ‘gijzelen’ internationale post van Britse Royal Mail. AD.nl. https://www.ad.nl/buitenland/bbc-russische-hackers-gijzelen-internationale-post-van-britse-royal-mail~a857739a/

Jordan, B. D. (2023, 17 januari). How cyber-attack on Royal Mail has left firms in limbo. BBC News. https://www.bbc.com/news/business-64291272

Security.nl [Redactie van Security.nl] (Red.). (2023).Ransomware-aanval op Royal Mail raakt tal van Britse bedrijven. security.nl. Geraadpleegd op 17 januari 2023, vanhttps://www.security.nl/posting/781715/Ransomware-aanval+op+Royal+Mail+raakt+tal+van+Britse+bedrijven

Samenvatting:

De gevolgen van een cyberaanval kunnen enorm zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Britse Royal mail.

Inhoud van blog