Legacy syteem

Een legacy syteem, is software die in het verleden is ontwikkeld en niet meer wordt bijgewerkt. De reden kan bijvoorbeeld verouderde technologie zijn, slechte integratie met moderne systemen of het ontbreken van functies die tegenwoordig als standaard worden beschouwd. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat oude systemen niet noodzakelijkerwijs slecht zijn. Je kan het vergelijken met een oude auto, of een ouderwetste windmolen: de auto brengt je nog van A naar B, maar de kans op pech is veel groter. De windmolen maalt nog steeds, maar een moderne machine kan dit vele malen sneller en beter.  

Zo kan een legacy systeem nog steeds goed werken en waardevolle functionaliteit bieden, maar het gebruik van deze systemen brengt wel bepaalde risico’s met zich mee. 

Legacy systeem

Wat is een legacy systeem?

Legacy-systemen, zijn software die in het verleden is ontwikkeld en niet meer wordt bijgewerkt. De reden kan bijvoorbeeld verouderde technologie zijn, slechte integratie met moderne systemen of het ontbreken van functies die tegenwoordig als standaard worden beschouwd. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat oude systemen niet noodzakelijkerwijs slecht zijn. Ze kunnen nog steeds goed werken en waardevolle functionaliteit bieden, maar het gebruik van verouderde systemen brengt bepaalde risico’s met zich mee. 

De risico's van legacy systemen

Het (blijven) gebruiken van legacy systemen brengt ook risico’s met zich mee. De voornaamste zijn de kwetsbaarheid voor beveiligingslekken, incompatibiliteit met andere (modernere) systemen en een impact op de user experience van de gebruiker. 

Kwetsbaarheid voor beveiligingslekken

Een van de grootste risico’s van het gebruik van verouderde systemen is kwetsbaarheid voor beveiligingslekken, zoals een datalek. Oude technologieën hebben vaak beveiligingslekken die onopgelost blijven omdat de fabrikant geen ondersteuning meer biedt. Dit kan leiden tot blootstelling van gevoelige informatie aan hackers en andere kwaadwillende actoren.

Incompatibiliteit met moderne systemen

Een ander risico is dat verouderde systemen niet meer compatibel zijn met moderne systemen, waardoor ze moeilijk te integreren zijn met andere softwaretoepassingen. Dit kan leiden tot inefficiënties in bedrijfsprocessen en de groei van het bedrijf belemmeren. 

Legacy systeem en gebruiksvriendelijkheid

Een legacy systeem kan problemen veroorzaken voor de gebruiksvriendelijkheid of user experience van de gebruikers die het systeem moeten gebruiken. Gebruiksvriendelijkheid is de mate waarin een product of dienst gemakkelijk en prettig te gebruiken is. User experience is de totale beleving die een gebruiker heeft bij het gebruik van een product of dienst.

Overwegingen bij het upgraden van een verouderd systeem

Doorontwikkelen

In sommige gevallen kan het doorontwikkelen van een oud systeem de beste optie zijn. Dit betekent dat de software wordt bijgewerkt en gemoderniseerd zodat deze compatibel is met andere systemen en beveiligingsrisico's vermindert. Dit behoudt waardevolle functionaliteit als technologie-updates. 

Opnieuw bouwen

In andere gevallen kan het opnieuw opbouwen van het systeem de beste optie zijn. Dit betekent dat de software vanaf de grond opnieuw wordt opgebouwd met behulp van moderne technologieën en beveiligingsprotocollen. Op deze manier kunnen de nieuwste functies worden geïntegreerd en kan het systeem beter worden aangepast aan de behoeften van gebruikers.

Het opnieuw opbouwen van een systeem kan echter duur en tijdrovend zijn, vooral voor complexe systemen met een lange geschiedenis. Daarom is een grondige beoordeling van het systeem en de behoeften van gebruikers belangrijk alvorens een beslissing te nemen om het systeem te ontwikkelen of te upgraden. 

Doorontwikkelen of opnieuw bouwen; Wat is de beste keuze? ​

Het opnieuw opbouwen van een systeem kan echter duur en tijdrovend zijn, vooral voor complexe systemen met een lange geschiedenis. Daarom is een grondige beoordeling van het systeem en de behoeften van gebruikers belangrijk alvorens een beslissing te nemen om het systeem te ontwikkelen of te upgraden. 

Kom er achter tijdens de design scan van Carthago. 

Conclusie

Samenvattend zijn legacy systemen eerder ontwikkelde software die niet meer wordt bijgewerkt. Hoewel deze systemen nog steeds waardevolle functionaliteit kunnen bieden, brengen ze ook risico’s met zich mee, zoals beveiligingslekken en incompatibiliteit met moderne systemen. Het is belangrijk om te overwegen of systeemontwikkeling of -reconstructie nodig is om deze risico’s te verminderen. Het ontwikkelen van een oud systeem kan een goede keuze zijn als het nog waardevolle functionaliteit biedt en de software kan worden aangepast aan de huidige technologieën en beveiligingsprotocollen. Een systeemreconstructie kan echter nodig zijn als het huidige systeem te verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige behoeften van gebruikers. 
Een ander belangrijk aspect om te overwegen zijn de kosten. Het opnieuw opbouwen van een systeem kan duur zijn, vooral voor complexe systemen. Daarom moet er een grondige kosten-batenanalyse worden gemaakt om uit te zoeken of het herbouwen van het systeem echt de beste optie is. 


Bovendien moeten bedrijven rekening houden met de langetermijndoelen en groeiplannen van het bedrijf wanneer ze beslissen om het systeem te ontwikkelen of te upgraden. Het upgraden van een oud systeem kan bijvoorbeeld een kortetermijnoplossing zijn, maar op de lange termijn kan het opnieuw opbouwen van een systeem meer voordelen bieden, zoals meer flexibiliteit en betere integratie met andere systemen. 


Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat het updaten van een oud systeem een belangrijk proces is dat niet gehaast hoeft te worden. Bedrijven moeten de opties grondig onderzoeken en de mogelijke voor- en nadelen afwegen voordat ze een definitieve beslissing nemen. Op deze manier kan worden gegarandeerd dat de gemaakte keuze de beste is voor het bedrijf en zijn toekomstige groeiplannen.

Veelgestelde vragen over Legacy systemen

Legacy systemen zijn softwareapplicaties die in het verleden zijn ontwikkeld en niet meer worden bijgewerkt. Dit kan te wijten zijn aan verouderde technologie, slechte integratie met moderne systemen of het ontbreken van functies die tegenwoordig als standaard worden beschouwd.

Legacy systemen kunnen een probleem zijn vanwege de kwetsbaarheid voor beveiligingslekken en incompatibiliteit met moderne systemen. Oude technologieën hebben vaak beveiligingslekken die onopgelost blijven omdat de fabrikant geen ondersteuning meer biedt, wat kan leiden tot blootstelling van gevoelige informatie aan hackers en andere kwaadwillende actoren.

Legacy systemen kunnen worden geüpdatet door de software bij te werken en te moderniseren, zodat deze compatibel is met andere systemen en beveiligingsrisico’s vermindert.

In sommige gevallen kan het opnieuw opbouwen van het systeem met moderne technologieën en beveiligingsprotocollen de beste optie zijn.

De kosten van het updaten van legacy systemen zijn sterk afhankelijk van de omvang van het systeem. Vooral voor complexe systemen met een lange geschiedenis kunnen de kosten hoog zijn.

Bedrijven moeten een grondige kosten-batenanalyse uitvoeren om te bepalen wat de beste optie is: herbouw of doorontwikkeling van de bestaande software.

Nee, legacy systemen kunnen namelijk nog steeds waardevolle functionaliteit bieden.

Het is belangrijk om te overwegen of doorontwikkeling of opnieuw bouwen van het oude systeem nodig is om de risico’s te verminderen en ervoor te zorgen dat het systeem voldoet aan de huidige behoeften van gebruikers.

Bedrijven kunnen hun bedrijf beschermen tegen beveiligingslekken in legacy systemen door hun systemen regelmatig bij te werken en te patchen, en door het implementeren van aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals firewalls en antivirussoftware. 

Ook is het aan te raden met enige regelmaat de huidige situatie van de IT Security in kaart te brengen, bijvoorbeeld met een security scan. 

Het gebruik van legacy systemen kan de groei van het bedrijf belemmeren en inefficiënties veroorzaken in bedrijfsprocessen. Op de lange termijn kan het opnieuw opbouwen van het systeem meer voordelen bieden, zoals meer flexibiliteit en betere integratie met andere systemen.

Organisaties moeten hun systemen grondig evalueren om te bepalen of er legacy systemen worden gebruikt.

Dit kan worden gedaan door te kijken naar de datum van de laatste software-update en te onderzoeken welke technologieën worden gebruikt en of deze nog steeds worden ondersteunt en beveiligd.

Deze blog is geschreven door:

Rijk-Jan van de Scheur

Rijk-Jan van de Scheur

Rijk-Jan is marketeer bij Carthago. Vanuit deze rol houdt hij graag de laatste ontwikkelingen bij rondom de vakgebieden van Carthago: software ontwikkeling, security, user experience & architectuur!

Meer van Rijk-Jan

 Copyright © 2023 Carthago-ICT – Sitemap – PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenCookies