Zo herken je een phishing mail

Wat is een phishing mail?

Een phishing mail herkennen, hoe doe je dat nou precies? Om dit te herkennen is het natuurlijk wel handig om te weten wat een phishing mail nou eigenlijk precies is. Phishing mails zijn e-mails die gericht zijn op het stelen van persoonlijke informatie en dit kan ernstige gevolgen hebben. Om deze reden hebben we hebben vanuit Carthago dan ook een aantal tips opgesteld om phishing e-mails te herkennen en voorkomen.

De kenmerken van een phishing mail

Enkele praktische tips om phishing e-mails te herkennen en te voorkomen zijn:

  1. Let op onbekende afzenders: Wanneer je een e-mail ontvangt van een onbekende afzender of iemand die je niet vertrouwt, wees dan extra waakzaam.
  2. Controleer de URL van links in e-mails: Klik niet op links in de e-mail voordat je de URL heeft gecontroleerd. Zorg ervoor dat de URL begint met “https” en eindigt met “”, “com”, of “nl”. Als het een andere URL is, is het waarschijnlijk een phishing-poging. Voor het checken van links heb je handige tools, zoals: de url checken van email veritas. Hier kan je een URL in plakken voor je hem daadwerkelijk opent.
  3. Wees waakzaam voor verkeerde spelling en grammatica: Fouten in spelling en grammatica zijn een teken dat de e-mail niet van een betrouwbare bron komt, maar bijvoorbeeld van een hacker die zijn boodschap in het Nederlands heeft vertaald.
  4. Wees voorzichtig met dringende verzoeken in e-mails: Als de e-mail dringende verzoeken bevat, zoals het opgeven van je wachtwoord of persoonlijke informatie, wees dan extra waakzaam. Legitieme mails sturen hier vaak niet (dringend) op aan.
  5. Wees waakzaam bij onverwachte e-mails: Wanneer je een onverwachte e-mail ontvangt van een bekende afzender, wees dan voorzichtig voordat je op links of bijlagen klikt. Misschien is het mailadres gespooft, of het account gehackt.
  6. Let op beveiligingsmeldingen in e-mails: Als de e-mail beveiligingsmeldingen bevat, zoals een waarschuwing voor je bankrekening, wees dan extra waakzaam.
  7. Wees voorzichtig met bijlagen in e-mails: Wees voorzichtig met bijlagen, vooral als ze van onbekende afzenders komen. Een goede virusscanner waarschuwt je vaak al voordat je de bijlage hebt geopend als deze niet veilig is.
  8. Controleer altijd het afzender-e-mailadres: Controleer de afzender-e-mailadres om er zeker van te zijn dat deze klopt. Als het afzender-e-mailadres iets afwijkt van wat je zou verwachten, dan is het waarschijnlijk een phishing-poging.

De bovenstaande tips zijn vrijwel allemaal gericht op de menselijke factoren rondom het herkennen van een phishing mail. Bewustwording is dan ook een groot onderdeel van online veiligheid. Ter aanvulling op deze tips is het ook belangrijk om je (beveiligings)software up-to-date te houden en bijvoorbeeld gebruik te maken van een firewall.

Deze blog is geschreven door:

Rijk-Jan van de Scheur

Rijk-Jan van de Scheur

Rijk-Jan is marketeer bij Carthago. Vanuit deze rol houdt hij graag de laatste ontwikkelingen bij rondom de vakgebieden van Carthago: software ontwikkeling, security, user experience & architectuur!

Meer van Rijk-Jan
phishing mail

Samenvatting:

Inhoud van blog

Auteur van deze blog: