De impact van online toegankelijkheid

Wat is online toegankelijkheid

Online toegankelijkheid is de mate waarop de website, applicatie of andere online omgeving van een organisatie toegankelijk is voor een persoon met een beperking. Vaak denkt men bij online toegankelijkheid direct aan personen die blind zijn, maar dit is bij lange na niet de hele doelgroep. Alhoewel deze personen zeker onderdeel van deze doelgroep zijn, vallen er nog veel meer mensen in deze doelgroep. Personen die kleurenblind zijn vallen bijvoorbeeld ook in deze doelgroep, maar worden vaak over het hoofd gezien. 

Zo is de doelgroep waar de mate van toegankelijkheid impact op heeft vaak een stuk groter dan gedacht!

Wat is de impact van online toegankelijkheid?

De toegankelijkheid van websites en online content is de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden. Het is van groot belang dat online informatie voor iedereen toegankelijk is, ongeacht eventuele beperkingen. Het naleven van de WCAG-richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines) is daarom cruciaal. Maar wat gaat er gebeuren wanneer in 2025 de European Accessibility Act in werking treedt?

De European Accessibility Act, of EAA, zal bedrijven verplichten om hun producten en diensten toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Dit geldt niet alleen voor fysieke producten, maar ook voor digitale content, zoals websites en mobiele applicaties. Het is dus van groot belang dat bedrijven zich hierop voorbereiden en zich bewust zijn van de impact die deze wetgeving zal hebben.

Carthago ICT organiseert binnenkort een webinar over dit onderwerp. Tijdens dit webinar zullen we uitleggen wat de European Accessibility Act precies inhoudt en welke stappen bedrijven kunnen ondernemen om aan deze wetgeving te voldoen. Ook zullen we ingaan op de voordelen die toegankelijkheid kan bieden voor bedrijven en hun klanten.

We nodigen alle bedrijven in Nederland uit om deel te nemen aan ons webinar en samen met ons te werken aan een toegankelijkere online wereld. Meld je aan op onze website en laat ons je helpen om jouw bedrijf voor te bereiden op de European Accessibility Act. Samen kunnen we ervoor zorgen dat online informatie toegankelijk is voor iedereen.

Omvang van de doelgroep

De impact van toegankelijkheid is veel groter dan organisaties zouden verwachten. Zo bestaat de doelgroep waar toegankelijkheid impact op heeft uit ruim 3.400.000 personen

Wanneer de site van jouw organisatie dus slecht tot niet bruikbaar is voor deze groep mensen loop je een grote potentiële doelgroep mis. 

Wetgeving

Momenteel hoeven alleen overheidsbedrijven te voldoen aan de European Accessibility Act, maar dit gaat per 2025 veranderen! De wetgeving zal namelijk per 2025 officieel ingaan wat een verplichting betekent voor e-commerce bedrijven om hun diensten digitaal toegankelijk te maken.

Moet mijn organisatie zich hier ook aan gaan houden?

Vanaf 2025 zullen veel organisaties en bedrijven zich verplicht aan deze wetgeving moeten houden, grote kans jouw organisatie dus ook. In de EAA wordt namelijk genoemd dat ook e-commerce bedrijven en webshops zich aan deze nieuwe wetgeving moeten gaan houden. 

Onder e-commerce bedrijven verstaat men: 

 • Sites die producten of diensten verkopen
 • Aanbod van entertainment en media diensten
 • Nieuws websites
 • Platformen met advertenties
 • Aanbod van professionele diensten (zoals bijvoorbeeld een makelaar, dokter of advocaat)
 • Verkoop van telecommunicatiediensten 

 

Per 2025 dienen gebruikers met welke beperking dan ook op bovenstaande sites te kunnen navigeren. Om aan deze eis te voldoen zal de website moeten voldoen aan de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 

software naar een hoger niveau

Is jouw organisatie al klaar voor de nieuwe wetgeving rondom toegankelijkheid?

15 Juni geeft onze collega Ronald een webinar over de impact die toegankelijkheid (en de wijziging in wetgeving) heeft op jouw organisatie. Tijdens dit webinar legt hij uit wat toegankelijkheid precies is en hoe je deze kan verbeteren!

Het webinar geeft antwoord op:

 1.  Wat is online toegankelijkheid nou precies?
 2.  Wie vallen er allemaal binnen deze doelgroep (meer mensen dan je denkt!)
 3. Welke impact gaat de verplichting van de European Accessibility Act hebben op jouw organisatie? 
 4. Hoe ontwikkelen voor toegankelijkheid de ervaring voor iedereen beter maakt
 5. Tips en Tricks hoe je de toegankelijkheid kan verbeteren

Veelgestelde vragen

Grote kans van wel. Veel bedrijven vallen namelijk in het rijtje: 

 • Sites die producten of diensten verkopen
 • Aanbod van entertainment en media diensten
 • Nieuws websites
 • Platformen met advertenties
 • Aanbod van professionele diensten (zoals bijvoorbeeld een makelaar, dokter of advocaat)
 • Verkoop van telecommunicatiediensten 

 

Uitzondering:

Echter bestaat er wel een uitzondering voor bedrijven met minder dan 2.000.000 omzet (per jaar) en minder dan 10 medewerkers. 

Er is momenteel bekend dat er per 2025 gehandhaafd zal gaan worden. Hoe dit zal gebeuren gaat hoogstwaarschijnlijk lijken op de manier waarop men nu de AVG wetgeving controleert. 

De website zal moeten voldoen aan de WCAG richtlijnen om toegankelijk te zijn voor iedereen. 

Meer over dit onderwerp

Samenvatting:

Online toegankelijkheid is de mate waarop de website, applicatie of andere online omgeving van een organisatie toegankelijk is voor een persoon met een beperking.

Inhoud van blog