Carthago ICT bezoekt Techorama

techorama 2022

Techorama 2022

It depends! Microservices, of toch Monolieten? Weg met Javascipt? Nee, het kan er echt nog wel mee door. Dit waren slechts een aantal dingen die werden benoemd bij Techorama 2022. We kunnen in ieder geval stellen dat de meningen flink verschillen tijdens de conferentie. En dat is ook helemaal niet erg, elke situatie kan weer leiden tot een andere oplossing. Wel belangrijk is dat je het goed weet te onderbouwen.

Even weer terug naar het begin. We arriveerden netjes op tijd aan op Utrecht Centraal, de NS had een keer geen vertraging. Hoe dichter wij bij Kinepolis Utrecht in de buurt kwamen des te meer hoorden we Elvis met Viva Las Vegas. Je raadt het misschien al, het thema van Techorama 2022 was Las Vegas. Bij de ingang stonden de palmbomen al groen te zijn en de pokerkaarten waren ook al zichtbaar. Bij binnenkomst vielen ook de roulettetafels op met daarachter de croupiers in echte klederdracht.

Techorama dag 1

De conferentie werd geopend door James Montemagno met een Keynote waar de toekomst van applicatieontwikkeling heen gaat. Vanuit Microsoft wordt heel erg gepromoot om mee te gaan met de tijd en dat was ook duidelijk merkbaar in deze Keynote. Technieken zoals .NET MAUI en Blazor zouden de komende dagen veelal genoemd worden en ook op de conferentievloer werd het volop besproken. Binnen Carthago gaan we ook zeker kijken waar de mogelijkheden liggen om deze nieuwe technieken toe te gaan passen.

Om jullie een beetje mee te nemen in onze avonturen, een overzicht met alles wat we meegekregen hebben op deze twee dagen.

Introduction to App Development with .NET MAUI

Als vervolg op de keynote was de eerste sessie toegespitst op .NET MAUI. Deze nieuwe techniek is een logisch vervolg op Xamarin Forms als dat je nog bekend voorkomt. .NET MAUI zorgt ervoor dat je niet meer specifiek kennis van Android of IOS hoeft te hebben om er apps voor de te maken. De techniek heeft de specifieke componenten weg geabstraheerd zodat het generieke component te gebruiken is door de developers. Zelfs voor desktop applicaties is deze techniek toe te passen.

 

Domain-Driven Design heuristics for dealing with legacy software

Hoe ga je om met legacy software en wat is het nou precies? Daar bood dit een antwoord op. Een belangrijk punt wat hij benoemde is dat niet alle oude code legacy is. Legacy is specifiek code die je niet meer wilt gebruiken. Daarnaast noemde de spreker een aantal heuristieken methodes die je doormiddel van DDD kan toepassen op legacy software om het systeem toch uit te breiden zonder de bestaande code te hoeven aanpassen.

Not Netflix, Microsoft or Amazon? Practical steps to increase deployment frequency.

We kennen allemaal wel de fantastische verhalen hoe de grote spelers in de markt hun software meermalen met minuut kunnen uitrollen. Voor velen enorm ver weg. De vraag is of je dit ook moet willen. Met praktische tips om vaker uit te rollen. Het is vaak de organisatie en de processen eromheen die er niet op voorbereid is. De voornaamste tip die meegegeven werd: gewoon doen. De rest moet zich wel aanpassen. Neem vooral haalbare stappen. Twee maal vaker dan nu is ook een versnelling.

Use principles of psychology to build better software

Na al die specifieke tech sessies was het voor de afwisseling wel even leuk om wat psychologie bij te leren. Deze sessie had grote raakvlakken met wat UX eigenlijk al doet voor de softwareontwikkeling; het helpt je namelijk nadenken over de waarom. Er kwamen applicatie schermen voorbij die enkel kleine verschillen hadden, maar toch compleet anders overkwamen door kleine modificaties. Als developer kom je hier normaliter niet mee in aanraking aangezien het in principe een ander vakgebied betreft, dus dat was een mooie bijkomstigheid om ook eens te zien. Iets met verandering van spijs en zo.

 

Coding event driven microservices

Als je afstapt van monolieten kom je al gauw in de situatie dat je en proces definieert die van toepassing is op meerdere microservices. Door gebruik te maken van events kun je vanuit het proces deze op een message bus zetten en iedere service die er wat van wilt weten kan zich hierop subscriben. Hierdoor lopen de processen door en kan elke service zijn stukje van het proces verder helpen. Deze sessie verhelderde deze situatie en door middel van een casus liepen we door het proces heen. Het enige wat de spreker nog wel wat beter had kunnen doen is oefenen met het Engels. Louis van Gaal was er niks bij. Daarnaast is het ook goed dat een sessie je aan het denken zet over oplossingen. En dan hoef je het niet altijd eens te zijn met de voorgestelde oplossing.

Volgend jaar ook naar de Techorama voor Carthago?

Carthago ICT is een totaalleverancier op het gebied van Softwareontwikkeling, UX, Architectuur en IT Security.

Onze collega’s blijven zich on the job verder ontwikkelen door middel van ons talent en expertise programma.

Techorama dag 2

Make microservices less painful with Dapr

Ken je dat? Dat je met microservices in de weer bent en dan meer aan het configureren bent om alles met elkaar te laten praten, dan dat je ze daadwerkelijk aan het maken bent? Dat is nou precies waar Dapr om de hoek komt kijken. Dapr handelt dit voor jou af en zorgt voor de lijm tussen de verschillende services. Dit is zeker een technologie om eens naar te kijken als je vaak met microservices werkt.

.NET MAUI Blazor – Build Hybrid Mobile, Desktop, and Web apps

In navolging van de sessie op dag 1 van .NET development met MAUI, gingen we hier verder in om de technieken Blazor en MAUI te combineren. Door deze combinatie draai je in principe een web applicatie binnen de schil van MAUI. Hierdoor kun je web developers ook heel makkelijk MAUI applicatie laten maken die door deze combinatie op zo’n beetje elk platform zijn te draaien.

Build and Lead Remote Teams

Ook op de tweede dag hadden we even een techniekpauze en gingen we naar de sessie hoe je nou het beste in een teamverband kan samenwerken. COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat de teamsamenstelling en communicatie flink veranderd is in de afgelopen twee jaar. Deze sessie nam een aantal voorbeelden onder de loep en hoe je deze het beste aan kon pakken. Kies je er bijvoorbeeld voor dat als één iemand thuis moet werken dat dan het hele team thuis moet werken zodat je geen verschil hebt? Of kies je voor twee dagen kantoor en de rest vanuit huis? De spreker gaf ook aan dat ook zeker cultuur hierop van invloed is.

Introduction to Actor-based Development with Project Orleans

Een kijkje naar een framework dat door Microsoft al jaren wordt toegepast met succes. Ontwikkeld om alle stats van alle Halo spelers te kunnen beheren. Een concept waarbij je niet gaat denken, zou een actor model bij mijn probleem passen, maar meer dat het voorzich spreekt als de situatie ernaar is. Al met al een duidelijke sessie wat Orleans helder op de kaart heeft gezet.

Go (con)figure – making sense of the .NET configuration system

De configuratie van een .NET applicatie kan nog wel eens een zooitje worden. Vroeger stond alles in de web.config of application.config, maar tegenwoordig kun je applicatie configureren in de appsettings.json. In deze sessie werd besproken wat de verschillende manieren zijn om dit zo goed mogelijk te doen. De een uitgebreider dan de andere maar ook voor elke situatie weer verschillend. De oplossing bieden voor mogelijkheden om minder met magic strings te werken. De sessie was compleet met de mogelijkheden die Microsoft.Extensions.Configuration in zich heeft. Daardoor aan het eind wel stoffig. Zeker wanneer je erachter komt dat de sessie aardig is uitgelopen.

Consistency and Agreements in Microservices

Helaas was deze spreker vanwege ziekte niet fysiek aanwezig. We zaten dus naar een bioscoopscherm te kijken waarop hij heel groot geprojecteerd was. Deze spreker ging wat dieper in op datgene waar we de eerste dag mee eindigden, namelijk hoe je zorgt voor consistentie binnen je microservices. Zijn antwoord hierop is eigenlijk door gebruik te maken van het outbox pattern in combinatie met Sagas. Sagas zijn processen die ervoor zorgen dat het doel van een proces gewaarborgd wordt. Door middel van events en een message bus werken de Sagas en communiceren ze met de andere microservices.

Techorama 2022

De dagen gingen snel voorbij en voordat we het wisten stonden we alweer bij de trein te wachten om naar huis te gaan. Op de achtergrond hoorden we in de verte nog Viva Las Vegas voor de laatste keer door de speakers dreunen. We kunnen in ieder geval zeggen dat het weer een geslaagde conferentie was. De sessies hadden diepgang en zelfs bij diegenen waar we al wat van wisten, waren wel weer een aantal eye openers te vinden. We zijn benieuwd waar Techorama volgend jaar weer mee gaat komen. Oordoppen gaan op in de trein, even luisteren naar iets anders dan Elvis.

Ook on the job blijven leren? Kijk eens bij onze vacatures!

Carthago ICT is een totaalleverancier op het gebied van Softwareontwikkeling, UX, Architectuur en IT Security.

carthago bezoekt techorama

Samenvatting:

Carthagers Hinke en Jordy bezochten de Techorama van 2022. De inzichten die zij hebben op gedaan tijdens de presentaties die ze hebben bijgewoond vertellen ze graag aan je in deze blog.

Gerelateerde berichten:

Het laatste nieuws:

Nieuws

Carthago Open Darts Master

Een jaarlijkse gewoonte bij Carthago is ons Dart Toernooit: de Carthago Open Darts Master. Als onderdeel van ons actieve vitaliteit programma organiseren wij een dart toernooi tussen de vestigingen van ons bedrijf.

Verder lezen »
Kennisbank

Paniek in bierland door een ransomware aanval

De Belgische brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van haar prestigieuze bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck, heeft een tijdelijke stopzetting van de productie aangekondigd. Dit besluit volgt op een cyberaanval die de nachtelijke rust in Breendonk, waar de hoofdbrouwerij gevestigd is, ruw verstoorde.

Verder lezen »