TypeScript voor web ontwikkelaars

TypeScript is al lang geen onbekende meer voor web ontwikkelaars. Voor diegene die er minder bekend mee zijn; het is een door Microsoft ontwikkelde strikte superset van Javascript die ondertussen alweer vijf en een half jaar bestaat. Veel mensen klaagden dat Javascript, dat door het gemis van typing, het gebrek aan modules, niet geschikt was voor grotere applicaties. Door de jaren heen zijn er probeersels geweest om Javascript te vervangen door CoffeeScript en Dart, maar deze hadden weer hun eigen problemen.

Waarom Typescript?

Om de zwakheden van Javascript op te lossen is TypeScript bedacht. Zoals de naam misschien al zegt is er typing aanwezig. Andere zaken zoals modules, classes en interfaces worden er ook allemaal door ondersteund. Door deze toevoegingen is mogelijk om OO(Object Oriented) te werken met TypeScript. Daarom is het ook zeker interessant voor back-end developers om ermee aan de slag te gaan. Het maakt de grens tussen front-end en back-end een stuk kleiner.

Aangezien het een superset is van Javascript compileert het onder water allemaal naar Javascript code; die vervolgens door de browser gebruikt kan worden. Hierdoor is elk bestaand Javascript programma ook een valide TypeScript programma.

Veel libraries hebben al hun eigen typing files waardoor je hun code in TypeScript kan gebruiken. Angular 2+ is er zelfs in zijn geheel in opgebouwd. Gebruik je een library en wil je kijken of die al wordt ondersteund kijk dan op https://github.com/DefinitelyTyped/DefinitelyTyped of https://github.com/typings/registry. Sommige libraries houden hun eigen typing files bij dus deze zullen misschien hier niet op staan.

 

 

 

 

Onderwerpen

Delen
Share on linkedin
Share on email
Andere technische blogs
Nieuwe HTTP Security headers
De grenzen van Excel
Welke online vergaderdienst kies ik?

Word jij onze nieuwe Carthago expert?

Alle ruimte voor ontwikkeling en fun!

Carthago ICT maakt gebruik van cookies om je ervaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je hiermee akkoord gaat. Lees meer.